Friday, December 7, 2012

Pantang Larang Yang Mesti Jangan Buat Bila Menyusukan Anak

Menyusukan anak pun ada pantang larang ke? 
Yer menyusukan anak pun ada do's and don'ts tau :-)1) Tidak Mengepam Kerana Breast Tidak Bengkak
Ramai ibu-ibu yang baru dalam penyusuan susuibu masih kurang faham bagaimana susuibu dihasilkan. Rata-rata menjawab mengapa tidak mencuba beri susu badan >> ALASANNYA SUSU IBU TIADA. 
Susuibu akan terhasil bila ada signal melalui hisapan terus (direct feeding) atau perahan (mengepam) yang berterusan. 

Kenapa Breast Tidak Bengkak ?
Breast tidak bengkak adalah kerana pemakanan si ibu yang tidak seimbang. Pemakanan yang tinggi kandungan protein membantu susu cepat terhasil dan breast akan cepat bengkak. Ini kerana kandungan utama dalam susuibu adalah protein. Protein sangat perlu untuk pertumbuhan dan pembesaran anak. 
Protein Mempercepatkan Penghasilan Susu Ibu

Jika anda tak percaya cuba makan telur dengan banyak atau menu yang tinggi protein seperti ayam dan daging. Namun kelemahan yang bakal anda tanggung ialah lemak dari sumber makanan itu boleh menyumbang kepada masalah kegemukkan dan kolestrol
apabila diambil dalam jumlah yang banyak. 
Kerana kekangan inilah majoriti ibu memilih untuk mengambil supplemen tinggi protein seperti ESP dan Alfalfa Shaklee sebagai milk booster. 

2) Pengambilan Minuman Bergas & Berais.
Minuman berkarbornat mengandungi gula yang tinggi, maka kalori dari minuman itu juga tinggi. Untuk seketika ianya mungkin bagus untuk membuatkan si ibu rasa banyak susu yang terhasil namun minuman berkarbornat tidak bagus diambil untuk jangka panjang. Ini kerana kandungan gas itu boleh mengganggu sistem penghadaman dan usus kita. Bila si ibu sakit maka pastinya penghasilan susuibu itu sendiri akan terganggu.


Minum ais pula akan menyebabkan urat susu mengecut maka pengaliran susu jadi terganggu. Tidak kurang juga ramai para ibu yang selalu mengadu sengal kaki atau sakit-sakit badan.
Sebab tu kita disarankan minum air suam atau air panas, urat akan mengembang secara langsung pengaliran darah akan lebih lancar.
Air berais akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan melambatkan proses pencernaan kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat berbagai penyakit.

Omega 3 mengawal rasa nak makan, meningkatkan metabolisme dan membakar lemak.

3) Pengambilan Minuman Berkafien.
Kafein menggangu kelancaran saraf dalam jangka panjang. Walaupun ada yang membuat kenyataan, buah kopi mengandungi antioksida yang tinggi...namun kita tidak makan buah kopi ratah begitu sahaja...ianya diproses dan telah kita maklum kopi itu mengandungi kafein yang lebih tinggi berbanding teh.
Tiada kopi tanpa kafein samalah keadaannya dengan tiada susu tanpa lemak. Sebab itu statement yang biasa kita jumpa ialah kopi rendah kafien atau susu rendah lemak.


Kafien memusnahkan vitamin B dan C yang sedia ada dalam tubuh

Ibu-ibu yang suka minum kopi tak kiralah kononnya rendah kafien. Ketahuilah bahawa inilah punca anda cepat letih dan senang sakit. Kerana vitamin B dan C yang sedia ada dalam tubuh musnah akibat kafien tadi. 
Memang banyak faktor lain yang memusnahkan vitamin B dan C. Sebagai contoh bila kita terlalu terdedah dengan matahari, namun ianya boleh dikurangkan dengan pengambilan payung atau pemakaian topi. Tetapi kemusnahan vitamin ini melalui kafien hanya dapat dikurangkan dengan mengawal pengambilan minuman berkopi itu sendiri.

Ada pihak yang claim kopi sangat bagus untuk tenaga, ya tapi untuk jangkamasa sekejap sahaja dan ianya adalah silent killer untuk jangka panjang. Lagi banyak kopi yang kita minum maka lagi tinggi risiko untuk sakit sendi , urat , cepat letih dan boleh mengganggu emosi apabila badan kita terlalu kurang vitamin B.
Bagi ibu yang menyusu Vitamin B sangat membantu agar lebih bertenaga dan mempunyai mood yang baik , hati yang tenang dan gembira.


4) Pengambilan Suplemen Diet
Apabila si ibu mengambil supplemen untuk diet seperti menjadikan minum berfiber menggantikan makanan sarapan pagi maka secara langsung si ibu telah mengurangkan zat asli dalam badannya. Walaupun jaminan selamat namun yang paling perlu kita fahami ialah, susuibu itu sangat kaya dengan nutrisi melalui pengambilan makanan si ibu. Maka apabila makanan yang sepatutnya dimakan itu digantikan segalanya dengan pengambilan suplement semata2 maka khasiat sebenar akan berkurang dan secara langsung memberi kesan kepada penghasilan susuibu pada masa akan datang. Supplement sepatutnya diambil hanya untuk mengisi ruang kekosongan zat dalam badan dan BUKAN menggantikan pengambilan makanan harian yang sebenar. 

Bagi ibu2 yang mengamalkan suplemen diet pasti dapat melihat hasil perahan susuibu cair berbanding dengan mereka yang mengambil supplement sebagai tambahan kepada makanan harian mereka yang mendapat hasil susuibu sangat pekat dan lebih enak, pastinya!
Selain itu, dikhuatiri kandungan dalam pemakanan diet itu boleh mengganggu sistem usus anak. Sebab apa yang ibu makan akan disalurkan kepada anak melalui susuibu.


5) Merungut setiap masa
Jangan sesekali merungut atau rasa kecewa dengan hasil perahan tetapi sebaliknya sentiasa bersyukur agar Allah menambahkan nikmat seperti janjiNya iaitu Allah akan menambahkan nikmat kepada sesiapa sahaja yang bersyukur.
Allah sentiasa menyayangi ibu2 yang menyusukan anaknya kerana dah itu yang disarankan. Maka sesiapa yang beramal baik pasti mendapat perhatian Allah. Susu berkurang adalah salah satu tanda si ibu kurang berdamping denganNya. Lumrah manusia akan mencari Tuhan apabila dalam kesusahan. Jika susu selalu banyak , manusia mudah alpa dan lama kelamaan akan lahir sifat riak. 


Zaman sekarang dah terbalik, si ibu punya banyak masa ber FB tetapi tiada masa untuk duduk mengaji. Kita mengadu dengan manusia melalui FB susu merundum walhal mengadu dengan Allah adalah tempat terbaik kerana dengan izinNya susu itu mengalir, maka dengan izinNya jua susu akan banyak.

Set Breastfeeding Shaklee yang disyorkan untuk Ibu Yang MenyusukanHarga bagi setiap produk :
ESP = RM159 , 850g , tahan 1.5 bulan
Alfalfa small = RM56.98 , 330 biji , tahan 1 bulan / Alfalfa large = RM103.35 , 700 biji , tahan 2 bulan
Vitamin C = RM98.05 , 180 biji , tahan 6 bulan
Vita-Lea = RM88.75 , 120 biji , tahan 2 bulan
B Complex = RM56.96 , 120 biji tahan 4 bulan
Ostematrix = RM64.66 , 120 biji tahan 1 bulan

Dapatkan diskaun hingga 20% hari ini dengan mendaftar sebagai AHLI SHAKLEE. 
[+] Keahlian seumur hidup
[+] Tidak ada yuran tahunan
[+] Tidak perlu beli produk setiap bulan untuk "maintain" keahlian
[+] Dapat "cash back" jika cukup syarat

Klik link untuk baca 48 Testimoni Set Breastfeeding Shaklee.

Untuk membeli Set Breastfeeding Shaklee, anda ada 2 cara pilihan :

1) Membuat pembelian online secara terus dengan Shaklee Malaysia. Pembayaran dengan kad kredit atau kad debit >> BELI SET BREASTFEEDING SEKARANG

atau 

2) Anda boleh menghubungi saya untuk pembelian,

SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
* Penghantaran ke seluruh Malaysia dengan POSLAJU, GDEX dan CITYLINK

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...